Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Bílý chléb

Bílý chlébReceptů na bezlepkový chleba je na internetu, na facebooku a v různých kuchařkách už dneska velké množství, takže uvádět další je klasickým nošením dříví do lesa. Ale tento byl zajímavý, chutný a tvrdnul pomaleji, nežli jiné bezlepkové chleby. Tak to také zkuste.

 

 

Ingredience:

 

3 hrnky mouky (lze přidat ¼ hrnku kokosové mouky)

¼ hrnku mléka

1 lžíce xanthanové gumy

1 lžička soli

½ kostky droždí

3 vejce

1 lžíce octa

¼ hrnku rozpuštěného másla nebo olivového oleje

1 lžička cukru

1 hrnek teplé vody

 

Postup:

 

1. V míse smíchejte vodu, mléko, vejce, ocet, máslo/olej a cukr.

2. Postupně přidávejte směs mouky, xanthanové gumy, soli a droždí. V případě potřeby přidejte mouku.

3. Vzniklé těsto necháme přikryté v teple kynout 30-45 minut.

4. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a uhladíme

5. Pečeme v mírně předehřáté troubě při 190 °C asi 35-45 minut do zezlátnutí. Můžeme pomašlovat vejcem.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ilustrační foto v úvodu je z webu http://www.bezlepkovaprodejna.cz/bezlepkovaprodejna/eshop/1-1-Bezlepkove-pecivo/-4-/5/544-Bezlepkovy-chleba-osatkovy-svetly-420g

 

Složení: Kukuřičný škrob, rýžová mouka ,voda, droždí, rostlinný olej řepkový
cukr,sůl, kmín,emulgátory  E464, E481, konzervant E 200.
Celkem ve 100g: energetická hodnota: 965kJ / 229 kcal, tuky: 18 g z toho
nasycené mastnékyseliny 3g, sacharidy: 40g z toho cukry 7g, bílkovina: 1g
sůl: 1,3 g.