Kategorie: Aktuality, Sladké pokrmy

Kremrole

KremroleKremrole se dělají zpravidla z listového těsta a to je v bezlepkové variantě obtížně dostupné. Je možné ho tedy nahradit těstem z pomazánkového másla. Zpravidla se tato náhražka listového těsta používá také u jablečného závinu a různých rolád.

 

Těsto z pomazánkového másla je možné různými způsoby doplňovat a obměňovat. Např. v tomto receptu je také základem pomazánkové máslo, ale spolu s bezlepkovou moukou je pro lepší zpracovatelnost přídána jablečná šřáva a vejce.

 

 

Ingredience:

 

1 kelímek pomazánkového másla
1 kelímek bezlepkové mouky

 

Postup:

                                    
Suroviny smícháme a necháme v ledničce odpočinout (asi 1 hodinu).
Trubičky na kremrole potřeme tukem (máslo, margarín), z těsta vyválíme plát, nakrájíme na proužky široké asi 1,5 cm a natočíme na trubičky. Potřeme rozšlehaným celým vejcem a pečeme při 180°C dozlatova (asi 15 min.). Po upečení necháme trochu vychladnout, potom opatrně stáhneme kremroli z trubičky, a plníme až po úplném vychladnutí. Z této dávky je 12 kremrolí.

Náplň:


2 bílky
14 dkg moučkového cukru

 

Šleháme 10 - 15 min. ve vodní lázni, která musí stále vařit.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

A co můžeme najít o kremrolích na internetu?

 

Wikipedie

 

Inspirace Francií


O kremroli a větrníku víme téměř s jistotou, že jsou francouzského původu. Kremrole jsou patrně příbuzné francouzských cornets, což jsou kornouty plněné šlehačkou. Větrníky se podobají dezertu profiteroles, kuličkám z odpalovaného těsta. Česká varianta je ale bohatší o karamelovou šlehačku a fondánovou polevu. Karamel se často využívá také v máslovém krému, kterým se plní laskonky. Ani ty nezapřou příbuznost s francouzskou cukrářskou školou – těsto na laskonky má velmi podobné složení jako jejich menší a barevnější příbuzné, slavné makronky. A přestože právě makronky se těší velké oblibě, možná budete souhlasit, že poctivé laskonce nemůžou konkurovat.

 

http://www.czechspecials.cz/news-articles/tradice-ceskych-zakusku

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Samotný recept je převzat ze stránek jihočeských kolegů.