Perníčky

Perníčky, duležitá část každých Vánoc.

Vejce, cukr a med třeme 15 minut do husté bílé hmoty, potom přidáme mouku smíchanou se sodou a práškem do perníku. Nakonec vmícháme tuk. Přikryté těsto necháme v místnosti přes noc, ale můžeme je nechat odpočinout i několik dnů (podle starých receptů). Potom z těsta vyválíme placku 3 mm silnou a vykrajujeme formičkami různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a ještě jednou je potřeme. Na mastný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem je klademe dál od sebe (nabudou) a upečeme v horké troubě (10-12 min). Perníčky můžeme zdobit podle naší fantazie a možností. Necháme je ve studenu proležet alespoň 10 dnů. Pokud perníčky zdobíme je lepší je potírat až po upečení a ještě chviličku je dát do trouby (1-2 min). Necháme je na plechu vychladnout (hodně vychladnout do studena), aby šly dobře z plechu sejmout. Horké se trhají.

2 vejce
200g pískového cukru
170g rozpuštěného medu
500g bezlepkové mouky
kávová lžička jedlé soli
kávová lžička jedlé soli,
80g rozehřátého másla nebo tuku
1 rozšlehané vejce na potírání
1 rozšlehané vejce na potírání