Na koláč použijeme „universální“ hrnkové těsto, jen ho uděláme trošku hustší nežli např. na bábovku.
2 vejce, hrnek cukru, asi 2 hrnky mouky s kypřícím práškem-asi 2 lžičky, hrnek mléka, ½ hrnku oleje,
na koláč:
tvaroh umíchaný s cukrem, rybíz, instantní rýžová kaše
Všechny ingredience smícháme nejlépe v tomto pořadí: vejce s cukrem, mléko, mouka s práškem, olej a vzniklé těsto nalijeme na plech. Plech stačí jen vymazat, protože když se hotový výrobek nevyklápí, není nutné ještě vysypávat moukou.
Těsto rozprostřeme po plechu v tenké vrstvě a na něj lžičkou nanášíme tvaroh umíchaný s cukrem a posypeme rybízem. Povrch koláče hojně zasypeme rýžovou kaší.
Pokud zvolíte namísto rybízu jablka, můžete povrch koláče před upečením posypat skořicí s cukrem, či perníkovým kořením.
Tento koláč je rychlý, protože těsto nemusí kynout jako u klasických koláčů a pokud netrváte na drobence, která je samozřejmě lepší, ale využijete instantní kaši, je jeho příprava opravdu snadná.
Pokud se vám stane, že těsto se srazí a nevyběhne (to se stává, pokud dáte málo prášku nebo není kvalitní nebo když je ovoce příliš vodnaté a při pečení se dostane více šťávy do těsta), klidně koláč rozkrájejte a podávejte a tvařte se, že tak má být. Jedlíci nic nepoznají, protože i tak je skvělý.