Domácí marcipán

Základem marcipánu jsou mandle a cukr. Jako levnější náhražka se používá tzv. mléčná hmota, která má v cukrářské výrobě stejné použití.

Mandle podrtíme noži tyčového mixéru najemno. Smícháme s cukrem a bílky. Propracujeme hmotu, kterou zabalíme do fólie a dáme do lednice.

Z marcipánu můžeme vymodelovat hříbečky, vykrájet vločky a jiné tvary. Můžeme např. vyválet placku, vykrájet kolečka a bílkem je přilepit na linecké cukroví nebo perníčky. Nadaní lidé z marcipánu dokáží vytvarovat i růžičky, lístečky a mnoho jiných krásných ozdob, jak na dorty, tak na vánoční cukroví.

K tvorbě kytiček můžeme marcipán obarvit potravinářským barvivem.

Pokud ale nemáte mandle, nebo je pro vás opravdový marcipán cenově nedostupný, můžete si vyrobit marcipánovou náhražku, tzv. mléčnou hmotu.

400 g mandlí (můžete použít hotovou mandlovou mouku)
400 g moučkového cukru
2 bílky
trochu mandlové tresti (není nutné)